Skit in, möjligheter ut

Hantering av avloppsslam är en växande utmaning för både samhälle och miljö – samt för VA-organisationerna som ska möta nya krav och förväntningar. Norrslam är ett svar på det.

Varför Norrslam?

Från utmaning till resurs

Årligen hanterar VA-organisationerna i Sveriges fyra nordligaste län uppemot 100 000 ton avloppsslam, främst genom att använda slammet vid täckning av deponier eller i anläggningsjord. Problemet är att slammet innehåller skadliga gifter och ämnen som inte bör återföras i kretsloppet, samtidigt som det innehåller värdefulla näringsämnen.

I takt med att regelverket för slamhantering sannolikt skärps, står många VA-organisationer nu inför ett vägval. Runt om i Sverige tittar kommunerna på olika framtida lösningsalternativ. Det går inte att ducka: nuvarande slamhantering bedöms inte klara framtida lagstiftning, det är svårt att hantera farliga ämnen i slammet och det saknas möjligheter att tillvarata de resurser som göms däruti.

Norrslam är ett svar på dessa utmaningar, i form av en helhetslösning där regionens avloppsslam kan omvandlas till en resurs. Det är också en viktig pusselbit i Umeå Eco Industrial Park och navet för cirkulär innovation inom energi, material och vatten som växer fram där.

Norrslams affärsidé

Ansvarsfull slamhantering i samverkan

Norrslams affärsidé är att på ett hållbart sätt hantera slam från kommunal VA-verksamhet i regionen för att genom förbränning kunna producera, sälja och distribuera energi samt möjliggöra återvinning av både näringsämnen och råvara.


Norrslam planerar nu för fullt landets första monoförbränningsanläggning för avloppsslam. Den storskaliga förbränningsanläggningen ska byggas intill Umeå Energis kraftvärmeverk på Dåva. Här finns goda logistiska förbindelser liksom synergimöjligheter med övrig verksamhet inom energiåtervinning och infrastruktur. Verksamheten passar väl in i Umeå Eco Industrial Park och den industriella symbios som eftersträvas.

Flera olika fördelar

Arbetet sker i innovativ samverkan mellan kommuner och företag där vi tillsammans ska cirkulera resurser, plocka bort skadliga ämnen ur kretsloppet och återvinna fosfor. Fördelarna är flera:

Effektivt

Lösningen är resurseffektiv då den hjälper oss att tillvarata och nyttja energiströmmar på ett bra sätt, till gagn för dem som medverkar och samhället i stort.

Framtidssäkrat

Lösningen hjälper de medverkande aktörerna att leva upp till framtida lagstiftning och regleringar inom området

Hållbart

Genom ansvarsfull samverkan skapar vi en långsiktig och miljömässigt hållbar lösning för slamhantering.

Kostnadseffektivt

Genom regional samverkan uppnår vi en kostnadseffektiv lösning för alla parter.

Vill du också vara med i Norrslam?

Under 2025 har din organisation också chansen att bli en del av Norrslam som delägare. Vill du veta mer? Kontakta då huvudprojektledare Jörgen Bergqvist, Vakin.